blog

Industriële locaties in Friesland

Op zoek naar een Industriële locatie in Friesland? Hier vind je de 4 mooiste locaties voor je evenement of bruiloft!

Na met zoveel plezier de blog over industriële locaties in Groningen geschreven te hebben, besloot ik een aparte blog voor Friesland te maken. Want schrijven loopt bij mij al snel uit de hand, wat resulteert in lappen tekst… Ik snap dat je daar niet op zit te wachten, des te meer reden voor deze nieuwe blog over de industriële parels van Friesland!

Industriële locaties hebben we in Friesland in verschillende vormen en maten. Van oude gebouwen waar (nog bijna) geen hand aan is gezet, tot volledig gemoderniseerde locaties. Voor ieder wat wils. Laat me je meenemen langs mijn favoriete industriële locaties in Friesland!

De Molkfabryk

Een voormalige melkfabriek met veel natuurlijk licht.Industriële locatie Friesland De Molkfabryk

Een verscholen parel, die over een jaar volledig ontpopt is als evenementenlocatie als je het mij vraagt… Deze voormalige melkfabriek in Burgum is een grote locatie, die in volle ontwikkeling is tot het nieuwe cultureel centrum van het dorp. Verschillende creatieve ondernemers uit omgeving hebben er inmiddels hun werkplek gevonden.

Ondertussen wordt er hard gewerkt om verscheidene ruimtes ‘gebruiksvriendelijk’ te maken. Echter is de basis aan facilitaire voorzieningen zoals: stroom, water, mobiele verwarming (houtgestookt) en toiletten (dan wel een stukje lopen) reeds aanwezig. Organisatorisch komt er wat meer bij kijken, omdat je zelf de inrichting zult moeten verzorgen en er geen vaste bar is. Maar hé, zo kun je het wel volledig naar eigen idee invulling geven! Ik help je natuurlijk graag met de organisatie en styling…

Industriële locaties in het Noorden

Vrijwel alle ruimtes in de Molkfabryk beschikken over voldoende daglicht, daarnaast zorgen de witte muren voor nog meer licht. Een fijne plek voor evenementen en fotoshoots.

Voor de mensen die op zoek zijn naar een meer afgewerkte ruimte hebben we ook goed nieuws! Momenteel is er 1 ruimte in de Molkfabryk die ‘af’ is. Een ruimte die tegenwoordig gebruikt wordt als repetitieruimte voor de dansschool in Burgum. Deze ruimte beschikt over vaste verwarming, toiletten nabij en een nette vloer. Iets gemakkelijker in te richten dus!

Ook staan er komend jaar nog andere verbouwingen op het menu om de fabriek ook voor andere partijen interessant te maken. Zo hopen ze een horeca-ondernemer te vinden die een ruimte wil inrichten als café/restaurant voor de bezoekers.Iets voor jou? Neem dan contact op met de organisatie.

Industriële evenementenlocatie friesland

De locatie heeft verschillende ruimtes die ingezet kunnen worden voor voorstellingen, ateliers maar ook voor feesten en partijen! Interesse in een evenement op deze locatie? Contactgegevens vind je hier. 

Good to know:
 • – Je kunt bij de Molkfabryk ook terecht voor een fotoshoot of het opnemen van videobeelden;
 • – Iepenlofspul Burgum werkt aan een mooi theaterstuk: Schindlers list: 28 april – 15 mei 2021, zet hem in je agenda!
 • – De Molkfabryk is, zoals ik al zei, nog op zoek naar een passende horeca-ondernemer.

Lokaal 55

Een prachtig verbouwd slachthuis aan het water!

Industriële locaties friesland

Een locatie die niet in dit rijtje mag ontbreken is natuurlijk lokaal 55! In tegenstelling tot de Molkfabryk is deze locatie in Sneek wel volledig ‘klaar’ voor gebruik. De industriële look en feel is hierdoor iets minder nadrukkelijk aanwezig, maar niet minder mooi. Lokaal 55 is prachtig gelegen aan het water in Sneek, leuk om zo een borrel te combineren met een activiteit op het water. Of zelfs borrelen op het water, in het drijvend lokaal van de locatie zelf! Ze hebben namelijk een eigen soort woonboot aan de kade liggen, ingericht met bar, zitjes en statafels.

Industriële evenementenlocatie

Met meer dan 5 verschillende en gescheiden ruimtes heeft Lokaal 55 in totaal ruimte voor zo’n 685 gasten binnen (staand). Met tuin erbij kun je daar nog eens zo’n 100 gasten bij optellen. Je kunt het pand exclusief afhuren, of gaan voor het huren van een specifieke ruimte. Of het nu om een vergadering of groot verjaardagsfeest gaat, het kan allemaal! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Evenementenlocaties Friesland

Mijn favoriete ruimte is de keuken die je hierboven ziet. Super leuk voor een kookworkshop, om vervolgens gezellig met z’n allen te tafelen.

Industriële evenementenlocatie

Momenteel is lokaal 55 ook bezig met het voorbereiden van een Corona proof restaurant genaamd Houke. Om zo toch gasten te kunnen ontvangen conform maatregelen van het RIVM, je kunt hier vanaf 1 juni 2020 op reservering terecht. Momenteel kun je genieten van hun specialiteiten door de bestel en bezorgservice die ze bieden! Dus ik zou zeggen, check hier hen menu-kaart als je in de buurt bent!

Good to know:
 • – Lokaal 55 heeft ook een eigen woonboot en elektrische sloep! Ideaal zo aan de houkesloot;
 • – Lokaal 55 houdt zich bezig met een groene afdruk door verwarming van de ruimtes en het water gedeeltelijk zelf te regelen met duurzame installaties;
 • – Ze organiseren zomers ook een leuk publiek event genaamd: Local Vibes, aanrader om te bezoeken!

Craftwurk

Een creatief broednest, grote ruimtes met New York look.

industrieel trouwen friesland

Fotografie: Wilma Ketelaar

Als je aan evenementenlocaties in Drachten denkt, is de Schouwburg de Lawei waarschijnlijk de eerste locatie waar je aan denkt. Ik breng je graag op andere gedachten, want Drachten heeft een veel mooiere locatie… De Sluisfabriek! Een grote loods, beter bekend als de voormalige machinefabriek. Vanaf de buitenkant zou je het wellicht niet vermoeden, maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit! Het deed mij een beetje denken aan een oude hal in New York.

industriële evenementenlocatie friesland

Fotografie: JandB5

Enorme raampartijen, hoge plafonds, betonnen vloer en ijzeren frames. Craftwurk has it all… De Sluisfabriek bestaat uit 4 grotere ruimtes, geschikt voor evenementen (met voorkeur tot 350 man), daarnaast hebben ze nog 12 kleinere verwarmde ruimtes. Geschikt voor een vergadering, productieruimte of opslag!

Industriële locaties friesland

Deze plek wordt niet alleen gebruikt als evenementenlocatie maar ook als broednest voor creatieve bedrijven en andere maatschappelijke doeleinden. Daarom is de Sluisfabriek ook wel bekend als Craftwurk! Zoals ze zelf zo mooi op hun website beschrijven: ‘een samenvoeging van het Engelse ‘craft’ en het Friese ‘wurk’ (werk).

Creatieve locaties in het Noorden

Fotografie: Fokke Wester

De locatie is momenteel nog in volle groei! Zo wordt er hard aan facilitaire faciliteiten gewerkt, waarbij het behouden van de oude sfeer centraal staat. Zo hebben 3 van de 4 grote zalen momenteel nog geen vaste verwarming. Echter heb je die vanaf april ook niet meer nodig, geeft de organisatie aan. Enthousiast? Hier vind je de contactgegevens van Craftwurk.

Good to know:
 • – Craftwurk organiseert deze zomer een leuk programma voor inwoners en geïnteresseerden, met o.a. yoga op locatie en filmavonden! Check hun socials en website voor meer informatie;
 • – Zoek je nog een creatieve werkruimte? Craftwurk biedt momenteel nog plek aan nieuwe Crafters.

Woudagemaal

Een stoomgemaal als evenementen locatie, als dat niet bijzonder is!

unieke locaties Friesland

Fotografie: Daniël Hartog

Ten slotte kan het Woudagemaal natuurlijk ook niet aan het rijtje ontbreken. Je evenement in het grootste, functionerende stoomgemaal van de wereld? Dat kan in Friesland! In het plaatsje Lemmer vind je deze prachtige industriële locatie. Normaliter (voorlopig tot 1 juni niet ivm Corona) kun je het Woudagemaal bezoeken als museum, maar voor bijzondere aangelegenheden wordt het exclusief verhuurd!

bijzondere locaties Friesland

Organisatie en uitvoering Blooming.nl / Fotografie en beeldrecht Femmie van der Sluis – bloomingimage.nl

De enorme zwarte machines zijn natuurlijk op en top industrieel en zorgen gelijk voor een groot gedeelte van de invulling van de ruimte. Niet voor ieder evenement ideaal, maar wel heel sfeervol!

industriële locaties friesland

Fotografie: Daniël Hartog

En wat nog mooier is, het is ook nog eens een officiële trouwlocatie! Je kunt dus in het Woudagemaal trouwen, zonder eerst een bezoekje langs het gemeentehuis te brengen.

bijzondere locaties Friesland

Organisatie en uitvoering Blooming.nl / Fotografie en beeldrecht Femmie van der Sluis – bloomingimage.nl

Zie jij je evenement wel plaatsvinden op deze prachtige locatie? Op deze pagina vind je alle contactgegevens.

Good to know:
 • – Je kunt ook voor een fotoshoot terecht in het Gemaal.
 • – Of wat dacht je van vergaderen op deze unieke plek?
 • – Dit jaar bestaat het gemaal maar liefst 100 jaar!

Hopelijk heb ik je met de bovenstaande locaties kunnen inspireren voor je toekomstige evenement. Mocht je hulp nodig hebben met de Organisatie & Styling, dan weet je me te vinden hé? 😉